Pestimami oknyomoz - avagy egy pesti anyuka mindennapjai a nyóckerből

Élet a nyolckerben, kisgyerekkel. Mindent megvizsgálunk és beszámolunk.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tolnai Lajos utcai Bölcsőde - Tücsöklak Bölcsőde

2014.07.09. 15:48 nennial

A VIII. kerületi bölcsőde mustra folytatódik.

A második alkalommal a Bérkocsis utcai Bölcsőde került tesztelés alá.

Ez Józsefváros legújabb bölcsődéje. Vadiúj épület, bár furcsán börtönszerű, de legalább van zárható babakocsi tároló, továbbá egész nap őr is vigyázza az épületet, ami ezen a környéken - sajnos azt kell mondanom - szükséges is.

bérkocsis.jpg

Az épület belseje a külsőhöz hasonlóan modern és teljesen új. Ennek megfelelően nem találni benne hibát (na jó, csak egyet, de erről később). Az igazgatónő itt egy fiatal, agilisnak tűnő hölgy. Kelletlenséggel azonban itt is találkozunk. Pl. arra a kérdésre, hogy mit esznek a gyerekek, ugyanazt a választ kapom, mint a Horánszky-ban: "Életkoruknak megfelelő főzeléket.". Mintha megakadt volna a lemez. Pontosan ugyanazokat a szlogeneket hallom az étkezésről "kétkanalas módszer" az alvásról "csak a a bölcsőde által biztosított ágynemű használható". Ennyire szigorú "felsőbb utasítást" követne minden bölcsi? 

Azonban amikor ki szeretnénk menni az udvarra, hogy megnézzük azt is, akkor az igazgatónő (mentségére szóljon, hogy ő legalább bemutatkozott) azt az érvet hozza fel ellene, hogy lassan bejönnek a gyerekek és útban lennénk. (Még 5 percig ácsorogtunk a folyosón, mire bejött az első gyerek, úgyhogy ezt nem nagyon értettem). A kertről annyit sikerült megtudni, hogy gondozott, vannak füves és gumiborítású részei, viszont gyakorlatilag nincs árnyék. Arra a kérdésre, hogy miért nem szerelnek fel árnyékolót azt a választ kaptuk, hogy "Nem biztos, hogy belefér az idei költségvetésbe". Megjegyezném, hogy 1 éve adták át az intézményt 400 millióból. És nem futotta egy árnyékolóra, hogy az 1-3 éves babák ne a napon legyenek júniusban 9:00-től 11:30-ig? Komolyan?N No komment!

Nagyon pozitív volt azonban, hogy ahány gondozónővel összefutottunk a folyosón, mind szólt egy jó szót a babához, hozzáállásuk, mentalitásuk pedig szerencsére köszönő viszonyban sem volt a Horánszky bölcsiben tapasztalttal. És szerintem egy bölcsiben ez a legfontosabb.

A szobák szépek (milyenek is lennének? - tavaly adták át kb. 400.000.000,- Ft-ból... - Uniós pénz természetesen), az elhelyezés a szokásos, 12 fő, két gondozónő.

Összességében a benyomás sokkal kedvezőbb mint a Horánszkyban, a menetrend viszont itt is ugyanolyan katonás, amit nem tudok nem furcsállani, hiszen pici gyerekeket gondoznak...

Összegzés:

  • Csoportok: 12 fő, 2 gondozónővel, felváltva
  • Hangulat: vidám, de kicsit katonás
  • Gondozók és egyéb személyzet: kedvesek, gyerekbarátok
  • Intézmény kinézete (kívül:5, belül:4)
  • Összpontszám: 4

Konklúzió:

Elképzelhető, hogy ide fog járni a Gyermek!

Következik: a Baross utca 103. Bölcsőde.

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pestimami.blog.hu/api/trackback/id/tr766487409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.07.10. 13:39:31

"a menetrend viszont itt is ugyanolyan katonás, amit nem tudok nem furcsállani, hiszen pici gyerekeket gondoznak..."

Egyrészt pont azért katonás, mert 12 pici gyereket nem lehet teljesen egyedi napirend szerint kezelni, kivéve ha jut rájuk legalább 6-8 gondozónő.

Másrészt nem baj az a menetrend.

Nekem ikreim vannak, már a kezdetektől muszáj volt valami napirendhez igazodni (természetesen nem percre pontosan), mert máskülönben a feleségem egyedül nem bírt volna velük.
1 évesen bölcsibe mentek, ott is szigorú napirend van.

Most 2,5 évesen már maguk igénylik a megszokott rendszert, tudják, mikor mi fog következni.

Húgom 2 éves gyereke a kezdetektől fogva ad-hoc jellegű rendszertelenségben él. Össze-vissza kel, alszik, eszik, fürdik, stb. Látszik rajta is, hogy mennyire nem jó neki. Amikor ebédelünk, akkor ő még vagy nem éhes, mert 10 után reggelizett, és emiatt csak kettőkor fog ebédelni, vagy már álmos, stb.

HKata 2014.07.10. 14:39:18

Szerintem mindenkinek, aki állami intézménybe akarja íratni a gyerekét, érdemes lenne végiggondolni az alapokat, és azután megítélni a helyet. NEM ahhoz kell viszonyítani, hogy otthon milyen körülmények vannak, illetve mi lenne az ideális, hanem azt kellene eldönteni, hogy az adott keretek között mennyit tud adni az intézmény. Ha valakinek ez kevés, keressen olyat, ami megfelel az igényeinek, de azt meg kell sajna fizetni. Hogy milyen alapokra gondolok? Pl. a bölcsőde nem pedagógiai intézmény, hanem szociális, ha úgy tetszik, megőriz és gondoz, de alapvetően nem nevel és fejleszt, az ott dolgozók pedig nem pedagógusok. Persze, alap, hogy szeressék a gyerekeket, koruknak és szükségletüknek megfelelően adjanak nekik ingereket, de nem szakosodtak erre. A másik: 24 gyerekre van 4 gondozónő (valójában ha egyik sincs szabadságon, akkor is csak kb. napi 4 órát vannak ott mindannyian): ez a törvény szerinti maximum, a férőhelyek szűkösek, tehát a létszám feltöltve, de alkalmazottat csak annyit vehetnek fel, amennyit a fenntartó enged, hát így jut akár 20 gyerek is egy emberre. Ezen megint nem nagyon tud változtatni az intézmény. Lepusztult a hely: megint adottság, lehet elfogadni vagy keresni mást. És legfőképp azt kell tudomásul venni, hogy amint közösségbe kerül a gyerek, nincsenek egyedi napirendek és szabályok, mert kontrollálhatatlanná válik az egész rendszer, ráadásul úgy gondolom, hogy figyelembe kell venni a gyereket gondozók igényeit is, tehát adott esetben (bizonyos keretek között) olyan szabályt is el tudok fogadni, amit én magam a gyerek szempontjából értelmetlennek tartok, de elhiszem, hogy hozzásegítheti pl. az óvónőt ahhoz, hogy egy 28 fős csoportot felügyelni tudjon.

Eva19740905 2014.07.11. 09:58:08

Kedves Nennial!

Nemigazán értem,hogy nevedet,arcodat nem felvállalva,hogyan degradálhatsz le intézményeket (szóbeszéd) vagy ki tudja mi alapján,és a benne dolgozókat miként minősítheted anélkül,hogy bármiféle rálátásod lenne egy bölcsöde működésének teljes menetére.
Az idejáró gyermekek szülei (Horánszky,Bérkocsis,Baross,stb) , szerencsére nem a te véleményeden vannak, "az igazgatónők" akiket te annak nevezel,valójában INTÉZMÉNYVEZETŐK,akik feddhetetlen szakmai múlttal rendelkeznek,és betartják,ill.betartatják a szigorú szabályozásokat,amik ide vonatkoznak. Az élelmezéssel kapcsolatban nyugodtan keresd az élelmezésvezetőket,hiszen nekik van rálátásuk az étkeztetésre. Ha bármiben segíthetünk, keress bennünket bátran és szívesen bevezetünk a dolgok valós menetébe.

Üdv: Papp Éva

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2014.07.11. 10:13:50

@Eva19740905:
Tök jó, hogy van
- intézményvezető
- élelmezési vezető
- játékkészlet vezető
- beszerzési vezető
- vezető vezető
- higiéni vezető

Nem nagy egy kicsit a vízfej?

2014.07.11. 18:37:00

Kedves Nennial!

Arra azért kíváncsi lennék, hogy Ön a "gyermeknek" milyen ételt ad, ha azzal is baja van, hogy az étel a gyermek korának megfelelő főzelék lesz. Lehet inkább hamburgert kellene adni a McDonaldsból?

Tudja, azok a bölcsödék fognak hálát adni, amelyikhez nem megy a gyermek, mert Ön tipikusan az a szülő, akinek a zöldborsó túl zöld, a sárgarépa pedig túl sárga.

Nagyon sajnálom, hogy nem talál más szórakozást, csak azt, hogy a kákán is csomót keres, bár az igaz, hogy akkor jó sokáig lesz elfoglalva, de ezzel az erővel talán a saját életéről is írhatna blogot, hogy mi az amit nem jól csinál a gyerek nevelésében, mert ha megpiszkálná, biztosan találna valamit ott is.

anyabanya44 2014.07.11. 19:59:38

@HKata: Kedves Kata! Nem tudom honnan informálódtál, de a bölcsődékben bizony szakszemélyzet dolgozik. Ők erre szakosodtak. 0-3 éves korig nevelhetnek. Mert nevelnek is nem csak megőriznek. Hiszen nagyon sok gyerek kerül bölcsibe még csecsemő korában. Ott tanulnak meg enni, inni, kezet mosni, töröközőt, fésűt használni és még számtalan dolgot.Az pedig, hogy napirend van? hát igen. Van. Egyrészt mert a gyerek biztonságban érzi magát tőle, hisz tudja mi mikor következik, másrészt pedig 12 gyerek igényét kell figyelembe venni. Ezt pedig össze kell hangolni.

nennial 2014.07.14. 09:20:52

@: Kedves Névtelen!
Sajnos még emlékszem a "szuper" menzai ételekre, amiket anno fogyasztottam. Sajnos a minőség ma semmivel sem jobb, mint 20 éve, ezért nem vagyok feldobva attól, hogy a gyerek minden nap ezt fogyasztja majd a jövőben. EGyébiránt mint az kiderült, nem a válasszal, hanem annak rövidségével volt gondom. Érdekelt volna, hogy hányszor és mit esznek a gyerekek a főzeléken kívül. Pl. mi a helyzet a friss gyümölccsel? Nem gondolom, hogy ez "kákán is csomót keresés" lenne.

Talán nem vette észre, de éppen az életemről, és a tapasztalataimról írok a blogon...

nennial 2014.07.14. 09:25:26

@Eva19740905:

Kedves Papp Éva!

Mint az a cikkből már az bejegyzésből már az elején kiderült, nem szóbeszédre alapoztam, hanem elmentem a bölcsődékbe. Minden, amit leírtam saját, személyes tapasztalat.

Sajnos a dolgok "valós mentét" már megtapasztaltam a látogatás során, köszönöm.

Üdv: Nennial

nennial 2014.07.14. 09:31:23

@HKata:
Kedves Kata!

Alapvetően egyezik a véleményünk. Hiszen éppen az Ön által is leírtak miatt mentem el az intézményekbe. (Sehol nem lehetett tapasztalatokat olvasni, szóval mondhatni, hogy hiányt pótoltam ezzel a blogbejegyzéssel).

És egyetértek, hogy figyelembe kell venni az adott intézmény lehetőségeit. Ezt is tettem. Kiderült pl. hogy a Baross 103-ban nagyon hasonlóak a körülmények a Horánszkyhoz, mégis mérföldekkel szimpatikusabb volt, mert ott láthatóan szerették a gyerekeket (ahogy elvárásként Ön is megemlítette).

És valóban, akinek ez kevés, menjen Csanába (Családi Napközi) sok pénzért.

Hamarosan a kerület Családi Napközijeiről és árairól is érkezik egy összefoglaló!

Üdv: Nennial
süti beállítások módosítása