Pestimami oknyomoz - avagy egy pesti anyuka mindennapjai a nyóckerből

Élet a nyolckerben, kisgyerekkel. Mindent megvizsgálunk és beszámolunk.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Orczy kert

2014.08.28. 20:54 nennial

Sokan mondják a II. János Pál pápa téri parkra, hogy ez a VIII. kerület legnagyobb parkja. Nos, ez tévedés. A kerület legnagyobb parkja a meglehetősen rossz hírével ellentétben szuper Orczy kert. Történetéről itt olvashatunk.

angol kastély.jpgTöbb dologtól is különleges a park. Egyrészt mert hatalmas. Másrészt mert van benne tó, erdei futóösvény, kalandpark (térítés ellenében), nagy játszótér, egy teljes méretű focipálya és az azt körülvevő salakos futópálya, volt gyerek bringa kresz pálya (de azt kb. 2 hónapja felszámolták - ki tudja miért...?), vannak jóga és egyéb sporttevékenységre használható épületek, és még sorolhatnám. A legszebb mégis, hogy a közepén lévő hatalmas füves teret három oldalról fák, a negyedik oldalról pedig egy angol klasszicista kastélyhoz hasonló épület, a volt Természettudományi Múzeum határolja.

Aki még nem járt itt, nem tudja mit veszített, ez Budapest belvárosának egyik gyöngyszeme.

Nagy előnye a parknak, hogy éjszakára  (sötétedéskor) zárják, és a kutyák is ki vannak tiltva (így nyugodtan használható a nagy füves tér), továbbá hogy mindig van egy őr a parkban.

A park közepén hatalmas füves tér van, melyet ősfák vesznek körül. Gyönyörű lenne...és most jönnek a "HA"-k.

A parkot határoló épület, korábban a Természettudományi Múzeum nevet viselte  hamarosan így hívják majd: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (arra nem is térek ki, hogy nomen est omen...). Az épület felújítása meglepő módon a 2014-es választási kampányhoz kötődik. Nem találtam infót arra vonatkozólag, hogy hová helyezik át a Természettudományit. Az épület felújítását  a cikk szerint 2015-ig bezárólag követi a park rekonstrukciója is (mindez összesen 24 milliárd magyar Forintból). A felújítás terveiről bővebben: itt. Talán lesznek pozitív hozadékok is, pl. állítólag egy hektárral nő majd a zöldfelület az egyes (amúgy tényleg igénytelen és összevissza) épületek elbontása miatt.

A bontás már megkezdődött. Felszámolták pl. a régi úszómedencét (arról nem szól a fáma, hogy lesz-e új), illetve több épületet is, jelenleg hatalmas kavics és sitthalmok díszítik a parkot, immár hónapok óta. Az eddig fakéreggel borított és fatörzsekkel szegélyezett futópálya szegélyét és aljzatát felszedték június környékén. Pótlás azóta sem történt. Kit zavarhatott ennyire? Szomorú és nagyon magyar az egész "kivitelezési" folyamat.

A játszótér is teljesen leharcolt egyébként.

Pedig csodát lehetne tenni az Orczy-ban is, és talán nem is kellene hozzá lovarda (mert a N.K.E.-nek ugye az is dukál), meg 24 milliárd. Szuper lenne, ha valaki végezne egy kis kutatást, és visszaállítanák az angolpark régi fényét...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pestimami.blog.hu/api/trackback/id/tr526495229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pesti_srac · http://pest-es-buda.blog.hu/ 2014.12.01. 15:03:03

Szia!
Örülök, hogy te is szereted ezt a parkot. Az információk a felújításról viszont hiányoznak, így kiegészítésként csak pár dolog, ami eszembe jut: épül uszoda, sportpályák, kollégiumi és oktatási épület, lőtér, megújúl a lovarda romos épülete, csónakázható lesz ismét a tó. :-D
A honlap: ludivika-campus.hu
süti beállítások módosítása