Pestimami oknyomoz - avagy egy pesti anyuka mindennapjai a nyóckerből

Élet a nyolckerben, kisgyerekkel. Mindent megvizsgálunk és beszámolunk.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Horánszky utcai Bölcsőde

2014.07.09. 11:24 nennial

Figyelem! Az alábbiakban nyugalom megzavarására alkalmas vélemény olvasható.

Most, hogy a Gyermek elérte a bölcsis kort, nagy bölcsőde tesztelésbe fogtunk. Azt tapasztaltam, hogy a legtöbb 8. kerületi bölcsődéről még fórumokon sem lehet elérhető információt szerezni.

Így hát fogtam magam, és utánajártam a dolognak.

Elsőként a Horánszky Utcai Bölcsőde került horogra, ami meg is adta az egész bölcsőde-teszt alaphangulatát. 

horánszky.jpgNagy reményekkel vágtunk neki a bölcsi keresésnek, és szép reményeket fűztünk a Horánszkyhoz is. Elvégre a felkapott palota negyedben van, szépen rendbe rakott, térköves, fás utcában, tavaly pedig másról sem írt a helyi (már-már szánalmasan pártközeli, az "átkos" demagóg újságírását idéző rettenet), hogy csodálatosan megújult a bölcsi. Gyakran járunk arrafelé, és valóban impozáns változáson ment át a homlokzat. Új nyílászárókat (bár műanyag, ami ugye közel sem bababarát) és vidámra festett homlokzatot kapott a korábban siralmas szocreál épület

Eddig rendben is volt a dolog. A fekete leves az után következett, hogy beléptünk a kapun. No nem, nem azért, mert frissen főzött kávéval vártak.... Noha időpontra érkeztünk megtekinteni a bölcsit, meglehetősen kelletlen fogadtatásban részesültünk. Nem  vesztegetném a szót az igazgatónő (ki tudja hogy hívják, hiszen be nem mutatkozott...) jellemére (legyen elég annyi, hogy kellőképp megrémített). Sem a benti, szocreál hangulatú, ütött-kopott helységekre, a visszataszító ágyakra (képzeljen el mindenki egy 40 éves kórházi fehér vaságyat, ütött kopottat, törpe méretben, rajta isten tudja hány éves kifeküdt matraccal, és 20-30 éves (!) pléddel). Hát sokkoló volt. Frankón egy román árvaházban éreztem magam. A legnagyobb baj mégsem ez volt, elvégre ezt a szánalmas elhasználtságot már többé-kevésbé megszokta annak a szeme, aki megfordult már a magyar egészségügyben.

A fő baj a dolgozókkal, és az egész hely szellemiségével,  vagy mondjuk inkább - kisugárzásával volt. Nem volt egy szimpatikusnak tűnő dolgozó sem azok közül akikkel találkoztunk, és ahogy beléptünk az első szobába csakis az járt a fejemben, hogy nincs az a kényszer, ami miatt ebbe az állítólag jó nevű intézménybe engedném a kisbabámat. Mert itt ridegtartás folyik. És ez nem csak abban merül ki sajnos, hogy télen-nyáron kint altatják a babákat (nem viccelek, mínusz 5 fokig télen is az udvaron alszanak), inkább abból, hogy nem éreztem semmiféle szeretetet vagy empátiát az egész helyen. "Az egész ipari volt, és személytelen, mint egy kórházi elfekvő. A hangulat is hasonlóan vidámnak tűnt. Az udvar csábítóan árnyas és nagy volt, de ez már nem segített az összbenyomáson.

A probléma, hogy az ilyen intézményekben szerzik meg a gyerek első tapasztalataikat a magyar oktatásról és köznevelésről. De hogy őszinte legyek, az elsődleges aggodalmam az volt - látva az intézmény hozzáállását ezekhez az 1-3 éves csöppségekhez, hogy a gyermekem itt simán maradandó lelki sérülést szerezhetne.

Az már csak "apróság", hogy a babakocsik tárolására alkalmas helységet nem lehet zárni, és aki belép a főkapun, rögtön ki is választhatja a számára szimpatikus kocsit, amit meglovasíthat. Mikor arra irányult a kérdésem, hogy hogy akadályozzák meg a babakocsi lopásokat, az igazgató asszony közölte, hogy a főkapu zárva van ugyan, de ő azt a felcsengetéskor automatikusan nyitja, nem fog, idézem "lefutkosni megnézni, hogy ki jött be", majd egy vállvonással elintézte, hogy hogy védik a babakocsikat: "sehogy!". Egy jó babakocsi min. 100, inkább 200 ezer Ft. No komment.

Összegzés:

  • Csoportok: 12 fő, 2 gondozónővel, felváltva
  • Hangulat: siralmas
  • Gondozók és egyéb személyzet: mogorva és lehangoló
  • Intézmény kinézete (kívül:5, belül:2)
  • Összpontszám: 1

Konklúzió:

Semmilyen körülmények közt nem íratnám be ide a gyermekem.

Következik a Bérkocsis utcai Bölcsőde.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pestimami.blog.hu/api/trackback/id/tr496180909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2014.07.10. 10:17:09

A műanyag ablak miért nem jó? A teljes légszigetelés miatt?

alprazolam 2014.07.10. 10:52:28

-5 fokban kint alszanak a kölykök az udvaron? mit szívtál, anya? egyébként melyik bolygóról jöttél? ne is keresgélj tovább, felesleges.

Krumpli 2014.07.10. 11:01:33

""télen-nyáron kint altatják a babákat (nem viccelek, mínusz 5 fokig télen is az udvaron alszanak)" :Meglepő, hogy nálunk is van ilyen intézmény. Hallottam már ilyen oviról, de az az elmaradott ostoba svédeknél van. Állítólag ritkábban betegek a gyerekek.. Engem nem a hideg zavarna, hanem az, hogy ezt a belváros kellős közepén teszik (por, szmog, zaj).

Fejesrob 2014.07.10. 11:18:02

A műanyag miért nem bababarát? Erről eleve nem tudja megenni az ólomtartalmú festéket.

A fáról viszont igen.

Úgy tűnik, nem tetszett a főnöknő, erre lehúzod az egészet.

Lhunara 2014.07.10. 11:21:59

Én azt a bölcsit írtam be első helyre még tavasszal, amiről a háziorvosunk azt mondta, hogy kinn altatják télen is a gyerekeket. Örülök, hogy fel is vették oda :D

alprazolam 2014.07.10. 11:27:12

most szivatsz? tényleg kint alszanak? el nem tudom képzelni.

MamaAnyóckerből 2014.07.10. 11:36:30

Én ide járatom a babám, jöjjön egy ilyen vélemény is.
A bemutatkozó tapasztalatunk nekünk is hasonló volt (télen voltunk a férjemmel és a picivel, hellyel sem kínáltak, gyerek a kezünkben felváltva, kabát rajtunk, 30°C). Eldarálták a tudnivalókat, ami lehet, hogy egy tapasztalt bölcsijáró anyukának elegendő, de mi a felét nem értettük és csak a bölcsi kezdés után vált világossá.
Aztán beiratkozásnál is alá kellett írni egy nyilatkozatot, hogy minden tájékoztatást megkaptunk, én ezt reklamáltam is, de mondták, hogy kifüggesztve elolvashatom a terem előtt (tényleg van ott egy irat, nem túl részletes, nem túl praktikus, nem túl informatív).

Igazándiból a felosztás úgy van, hogy szintenként 2 terem van, és inkább jut 24 gyerekre 4 gondozónő (mintsem tizenkettőre kettő). Ennek jelentősége azért van, mert egymásnak segít a két szoba a helyettesítéseknél. Ennek eredményeképp az én gyermekem 3 hónapot járt úgy bölcsibe az elején, hogy (írd és mondd) 2, azaz kettő nap volt, amikor mindkét gondozó néni csak a saját csoportjával tudott foglalkozni (ergo jutott 1 gondozónő 6 gyerekre).
Ez persze magyarázza az egyébként lelkiismeretes gondozónők nyugtalan lelkiállapotát is, melynek egyenes következménye a gyerekek kiegyensúlyozatlansága.

A gondozónőket a beszoktatás alatt az udvaron nagyjából meg lehet ismerni, nem vagyok skatulyázós típus: van több esélye mindenkinek. Van köztük kedves, van katonás, van bájos, de bizony van olyan is, akinek ez nem hivatása, hanem egy szükséges pénzkereseti lehetőség. Lerííííí.

Ami a felszereltséget és ellátást illeti:
- Étkezések: ízletesen főznek, sokat, nem spórolnak. Kiegyensúlyozott, átgondolt menü, nagyon odafigyelnek minden gyerek egyéni étrendjére, ugyanakkor a cukor- és sómentes étkezésről itt kell lemondania az anyukának.
- Alvás: én külön örültem, hogy kint altatják a piciket. Az ágyak olyanok, amilyenek, de a szivacsok nem szamárfészkesek. Télre kapott a bölcsi új overálokat.
Ami engem zavar ezzel kapcsolatban, az inkább az, hogy 40°C-ban is kint alszanak gyerekek és hogy ha kicsit is süt a nap, nem nagyon szeretik betakargatni őket (ergo még „odabújás-kuckózási” lehetősége sincs a csöppségeknek).
- Udvar: na az siralmas. Igaz, hogy árnyas, igaz, hogy van játszószőnyeg (szofisztikáltabb nevét nem tudom, olyan, ami a játszótereken is van), de a gyep az már csak inkább gazfoltos sártenger.
Melegben locsolják a babákat (langyos csapvízzel), a pöttömök meg ott szaladgálnak egy szál pelusban és élvezik. Ezzel sincs eddig semmi baj, de napon hagyják őket megszáradni, vagy csak úgy lenni, mennek vizesen, telt-bugyorral a poros, árnyékos homokozóba játszani, vizes, csatakos hajjal.
- Játékok: elegendő játék van, de nem a fejlesztőjátékok sokasága jellemzi a „gépparkot”.
- Foglalkozások: nyilván a sok gyerek – kevés gondozónő kombó nem teszi lehetővé. Néha egyet-egyet dalolnak nekik, egy-egy mondóka elhangzik.
- Doktornő: jár havonta, kedves. Viszont azt nem tudom, hogy pl. ki venné észre, ha a gyermekem nem korának megfelelően fejlődik. Szólna-e valaki, hogy „anyuka, a gyereknek már ennyi idős korára így-meg-úgy kéne fejlődjön a finom motoros reflexe, vigye már el ide meg oda”.
Egyébként egyáltalán nem vagyok meggyőződve a gondozónők hozzáértéséről (nem felvilágosult pedagógusok, az biztos).
Ez is azt erősíti meg, hogy ami a természetükből jön, olyanok – aki kedves, az kedves, aki pokróc, az pokróc, aki a saját gyerekével/unokájával otthon jól foglalkozott, az itt is, aki a sajátja miatt utánajárt az újhullámos nevelésnek, felvilágosult elveknek, az átadja ezt a bölcsiben is.
Aki nem, az nem, és nem tudom, hogy a fejlesztésükről gondoskodnak-e hivatalból…

Összegezve: hagyom a babát a bölcsiben, mert nincs más lehetőség és örülök, hogy eddig még mindig vidám babát kaptam vissza hazajövetelkor.
És bízom a gondozó néniben, mert csak így tudok én is nyugodt szívvel elköszönni reggel a babámtól.

óðinn 2014.07.10. 12:48:03

A fenti hozzászólót tudnám idézni: "aki kedves, az kedves, aki pokróc, az pokróc" - és ez nyilván mindenhol így van. Az én lányom is ide járt, és bizony hallottam, amikor a szomszéd szobában hangosan kiabált a gondozónő a gyerekekkel, hogy "melyikőtök sz*rt be? te voltál?". Nekünk szerencsénk volt, mindkét gondozónő jó fej, és a csoportban sokat énekeltek-mondókáztak. A kint alvás meg külön jó.
A babakocsikat oda szokták lakatolni, láncolni stb. - csak nem gondolod, hogy bezárják, és minden szülőnek adnak egy kulcsot?

randomuser1 2014.07.10. 13:55:55

tényleg két kiló egy babakocsi? hihetetlen mik mennek újabban hipszterfalván :)

MamaAnyóckerből 2014.07.10. 13:57:51

A pontozásos lista 1-től 5-ig skálán értendő?

Postás Gizi 2014.07.10. 15:12:23

Még egy érdekesség a Horánszky utcai bölcsiről.
A bölcsinek szép nagy füves udvara van. Aminek majdnem a felét a szomszédos 19-es számú társasháztól vettek kölcsönbe, mert elméletileg nincs bérleti szerződés, nem bérli az önkormányzat, hanem használja. Minden este 7kor szépen beindul az automata öntözőrendszer, szép zöld a gyep, a gyerkőcök tudnak hol játszani.
DE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az önkormányzat 2004 óta egy fillért nem fizet érte. Hiába van jogerős önkormányzati egyezség a használati díjról, egy fillért nem fizettek még ki. Majdnem 10 millió forinttal tartozik a 8. kerületi önkormányzat a 19-es számú társasháznak. A társasház teljesen le van amortizálódva, nincs pénz még az alapvető felújításokra sem. Meg lehet nézni a szépen felújított bölcsi jobb oldalán álló épületet. Szégyen. Ha most kifizetnék az egészet egyben, az is csak épp hogy a legfontosabbakra lenne elég, de legalább nem omlana össze a ház.
Ráadásul van egy önkormányzati lakás is ebben a társasházban, évek óta az is parlagon hever.
Itt szépen el lehet olvasni azt az egyezséget, amit az önkormányzat kötött még 2009-ben a társasházzal, és még sincs belőle semmi.

Szóval a bölcsi egyetlen megfizethetetlen előnyét, a szép nagy zöld udvart is csak úgy használják mindenféle fizetség vagy egyéb nélkül.

Vajon mit lehetne tenni az ügyben?

_B_ 2014.07.10. 15:15:54

@MamaAnyóckerből: Sómentes étrend kisgyereknek? Ki akarod nyírni a puját, vagy mi?

Posztoló:
Inkább örülj, hogy a lehető legtöbbet kint tartják a kicsiket. Kevésbé lesznek asztmásak és allergiásak, jut nekik elég napfény, nem csak a fénycső alatt zombulnak.
A benti levegő ugyanúgy kintről jön, tehát nem kevesebb benne a "szmog". Ellenben az oxigén igen, meg jól tele van a falakból, tárgyakból és emberekből kipárolgó mérgekkel, gombákkal, bacikkal. A nyílászárócsere (akár fa akár üveg) erre csak rátesz egy lapáttal.

2014.07.11. 15:58:42

Kedves Pestimami!

Olvastam Önjelölt kritikus blogját. Én csak pár kérdést szeretnék feltenni:

1) Mit vár egy olyan intézménytől, amelyik állami támogatásból kell, hogy megoldja az Ön és más anyukák gyermekének napközbeni felügyeletét? Ön biztonsági őrről, meg elhanyagolt szocreál ágyakról beszél. Nos lehet, hogy valóban ilyen ágyak állnak rendelkezésre, de senki sem tiltja meg, hogy az odajáró gyerekek szülei némi beruházással korszerűbbé tegyék ezt az intézményt. Ja, hogy ez Önnek is és sok másik szülőnek sokba kerül? Hát igen valóban így van, de pont ezért nem kellene ezt hátrányként felmutatni, mivel az idejáró gyerekek szülei szinte ingyen járatják ebbe az intézménybe a csemetét.

2) Ön ahogy el is mondta, bemutatkozásra ment, ami kb fél óránál, max. 1 óránál nem vehetett több időt igénybe. Nos Ön ez alatt a fél óra alatt, meg tudta állapítani, hogy az ott dolgozók nem értenek a szakmájukhoz. Ehhez én csak gratulálni tudok, hiszen Én például nem tudnám megállapítani fél óra alatt, hogy Ön ért-e a szakmájához, főleg, ha nem vagyok szakmabeli.

3) Igen valóban kint altatós bölcsöde, erre a vezetők és az ott dolgozók mindegyike felhívja a kedves szülők figyelmét a beiratkozáskor avagy a látogatáskor, ahogyan ezt az Ön esetében is tették, így akik mégis ezt a bölcsödét választják tisztában vannak ezzel a ténnyel.

Összességében Én személy szerint azt tanácsolom Önnek, hogy ha egy bölcsödétől minimum modern berendezést, biztonsági őröket, és egyéb hasonló "extra szolgáltatást" vár. akkor ne állami intézményeket járjon végig, és írjon róla blogot, hanem kezdjen el magán bölcsödékbe rohangálni és ott havi 50000-60000 forintért olyan szolgáltatást kap, amilyet vár, bár ebben sem vagyok biztos. Egyébként meg ilyenkor az is eszébe juthatna, hogy hány szülő vár arra, hogy a gyerekét felvegyék egy ilyen "szocreál" intézménybe és nem akad ki azon, hogy nincs biztonsági őr, hanem örül, hogy egyáltalán bejutott.

Folletto 2014.07.11. 22:28:54

Kedves blogíró!

Azt hiszem ezt hívják részemről "dupla handicap"-nek...Kutyás vagyok és volt Horánszkys /mint gyerek, majd most mint keresztszülő". Egyik írásán jobban szórakoztam, mint a másikon... De most térjünk át csak erre az írásra.
Először is, hálásak lehetnek a GONDOZÓNŐK, hogy ilyen szülő nem kerül hozzájuk. Aki csak a problémát látja, majd utána ilyen posztokat írogat. A kommentekre pedig nem reagál. /Örömmel venném pedig/.
1.A fogadtatás: nem lehet, hogy épp kisebb gondjuk nagyobb volt annál, mint hogy Önt kiszolgálják? Nem lehet, hogy épp probléma volt? Önnek sosem volt olyan napja, hogy semmi nem jött össze? Persze ez felróható, hogy akkor is mosolyogni kéne a "KEDVES SZÜLŐRE", de csak emberek, hibázhatnak.

2. A bölcsi a legjobb tudomásom szerint /és higgye el nagyon jó "tudomásom" van/ belső felújításon esik át épp. Bizony ez macerával, sőt néha ingerlékenységgel társul. Ami szintén hiba, ezt elhiszem, de nem érdemlik meg ezeket a szavakat.Főleg nem félóra látogatás után.../hát agyam eldobom..Önkéntes megmondó../ De ez mellékes.

3. Egyet kell értenem, hogy néha a GONDOZÓNŐK modora hagy kivetnivalót maga után, de ha volt bent a szobában láthatta, hogy a gyerekek jól érzik magukat/egy olyan helyen ahol "rideg tartás" van nem mosolyognak, játszanak a gyerekek./ Örömmel megy be reggel a keresztfiam, ugyan úgy, ahogy én is egykor. Hazajövetelkor sem azt látom rajta, hogy kriptában volt.

4. Kint altatás... nincs mit hozzászólnom. REMEK REMEK REMEK! Az asztmás gyerek is nyugodtan, hosszan alszik kint a -5 fokban is. /overall+2 takaró/ bizony hasznos találmányok!// Egészséges, jót tesz a tüdőnek és minden másnak is. Az, hogy szmogos... hát bizony a szobába is bemegy a szmog.. csak ott egy idő után a friss oxigén is elfogy. A szabad levegőn ez nem történik meg. De ahogy kedves előttem szóló is írta, ezt mindenki tudja aki oda kerül, hogy bizony ez így van./nem zsákbamacska/.

5.Katonás rend, nem kívánom, de valahol mégis, hogy egyszer próbáljon meg kordában tartani 6 olykor 12 gyermeket, akik különböző napirend szerint élnek. Nehéz, ezért muszáj a rend, rendszer. De ha ez Önnek nem tetszik, kell keresni bébiszittert, aki csak az Ön gyermekével foglalkozik otthon.

Remélem megtalálja az igényeihez jobban alkalmazkodó bölcsődét, de sajnos az a véleményem Ön örök elégedetlen... köpködős, mocskolódós, fújolós.. Soha semmi nem lesz jó Önnek. De remélem gyermekét nem erre neveli majd.
süti beállítások módosítása