Pestimami oknyomoz - avagy egy pesti anyuka mindennapjai a nyóckerből

Élet a nyolckerben, kisgyerekkel. Mindent megvizsgálunk és beszámolunk.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

II. János Pál pápa téri park

2014.07.10. 11:00 nennial

Sokan mondják a valaha egyszerűen Köztársaság téri, ma  "Leírni is hosszú ezt a hülye nevet" parkra, hogy ez a VIII. kerület legnagyobb parkja. Az azonban az Orczy. A II. JPp téri csupán a kerület második legnagyobb parkja.

Ii. jánor pál pápa tér térkép.jpg

A park alapvetően 4 részből épül fel: a 4-es Metró kijárata körüli rész, a park, a kutyafuttató és az elkerített játszótér. A játszótér kivételével minden rész felújításra került 2013-2014-ben. A játszótér állítólag az ősszel-télen kerül felújításra. Hisszük, ha látjuk. A kutyák a futtató kivételével ki vannak tiltva a parkból (elvben).

A 4-es Metró kijárata körüli részt szuper szépen megcsinálták.

Sajnos azonban a tervező életében nem látott gyerekeket, vagy úgy általában embereket. A bűn ronda metrófeljáró mögötti részen ugyanis van egy medence. Ami szuper. Funkciója azonban nincs. Ez már nem annyira szuper. Ami nagyobb baj, hogy konkrétan életveszélyes. A medence egyik oldaláról ugyanis lépőkövek vezetnek a másikra. A lépőkövek csiszolt mészkőből/márványból/valamiből vannak. Szárazon is csúszósak picit. Vizesen pedig... Életveszély. Mondom a példát, aminek szemtanúja voltam: A metró átadásakor a gyerekek boldogan birtokba vették a medencét, fröcsköltek, kavicsot dobáltak bele, a lépőkövek nedvesek lettek. A gyerekek vígan szaladgáltak a lépőköveken egyik oldalról a másikra, míg meg nem történt a baleset. Az egyik kislány megcsúszott a nedves köveken (kipróbáltam, olyan volt mint egy jégpálya), és beleesett a vízbe. Sajnos a fizika törvényeit nem hazudtolta meg az esés. A lendület vitte tovább, így a medence éles -ha jól emlékszem) fém szélébe ütötte a fejét és elmerült. Olyan volt mint a filmeken. 8 éves kislány elsüllyed, majd a szülei halásszék ki vérző fejjel. Rémisztő volt nagyon. és csak a szerencsén - és nem az agyatlan tervezőn - múlt, hogy nem lett a dologból tragédia. Szögezzük le, a II. János Pál pápa téri medence életveszélyes!

futattó.jpgA kutyafuttató.

Talán a legnagyobb parkból elkerített futtató, amit a városban láttam. Fakerítéssel övezett. Kavicsborítású, melyet füves részek váltanak, néhány fa is árnyékot ad a kutyusoknak és gazdáiknak, ill. szemetes és pad is van benne a gazdik számára. Kapuja 2 van és zárható (bár ez a képen éppen nem látszik). Ennek ellenére a kutyások nem használják. A kutyák a parkban sétálnak és végzik a dolgukat. Néha a játszótérre is beszabadul egy-egy. Piknikezés a parkban kizárt. Az embereknek sajnos csak a padokon jut hely, a park füve a kutyáké. Az Józsefvárosi Önkormányzat a Fővárosi Önkormányzatra mutogat az ügyben.

 

A park.

Hatalmas park, az egyik legnagyobb zöldterület lehetne a Josefstadtban (hajdanán svábok lakta kultúrkerület volt ez). Az idei felújítást megrendelő, ill. a kivitelező szerv a következőkkel boldogította a betévedő mozgáskorlátozottakat és babakocsis kismamákat: a park egy részén, ill. a park körül szinte körben sárga kavicsot tett le (feltehetőleg térkő-spórolási céllal).

kavicságy.jpgA babakocsi ill. kerekesszék kerekeit azonban szó szerint lehetetlen tolni benne, mert elsüllyed a kavicságyban. Én és a Gyermek így rendszerint kerülőutakra kényszerülünk. Nyugat-Európa még messze van, hiába.

Arra, hogy hogy néz ki a park 3 hónappal az átadás után, nem vesztegetek sok szót. Lehangolóan. A kutyák a bokrok kb. 20%-át már kikaparták vagy kiugrálták. Kertépítő mérnök ismerősöm szerint Nyugat-Európában egy park az átadást követő 8-10. éveben ér el az amortizáció azonf okára, melyre a II. JPp tér 3 hónap alatt jutott. Szomorú. Pedig a Főkert szépen beültette virágokkal, amúgy csábító is lehetne, ha nem lenne tele ebekkel és végtermékeikkel az egész zöldterület.

A II. János Pál pápa téri játszótér.

Sajnos pont ez a rész nem került felújításra a parkban. Bár a közeljövőben ígérik a renoválást (állítólag ősszel-télen megtörténik). Rá is fér. Az első lépésre elfogadhatónak tűnő játszótér alapvető hiányosságai - a szemlátomást - évek vagy évtizede tartó elhanyagoltságból fakadnak:

játszó romok.jpg

  • a gumiszőnyegek elöregedtek és felpöndörödtek a széleiknél, így veszélyesek
  • a játékok faszerkezetére ráférne egy festés, ill néhol a csere is
  • a homokozók területét lehetne kicsit csökkenteni (aránytalanul és kihasználatlanul sok van) és figyelni a homok rendszeres tisztítására
  • lehetne kiépített tollaspálya, egy-két használható pingpong asztal, ill. esetleg egy használható mini focipálya, vagy ami a korosztály igénye (nem tudok érdemben hozzászólni, nekünk ez csak évek múlva lesz aktuális)
  • alig van pad a szülőknek
  • az 1967-ben készült "kísérleti" játszótér volt, majd 1996-ben a szuperül megkomponált vízmedencékkel, gátakkal, mindenféle "vizezős" játékkal újították fel, szuper lett. Mármint lehetett egykor. ma már csak egy szomorú mementója annak, hogy egykor valakik jót akartak tenni a gyerekekkel. Szuper lenne, ha ezt felújítanák!
  • a játszótéri kis épület hajdanán bicikli és játék kölcsönző volt, ma a Főkert tárolóhelysége. Ennek a funkcióját is vissza kellene állítani (álom csupán?)
  • a kis kőépület előtt 3 Toi Toi sorakozik. Elég ha annyit mondok: még nem láttam oda kisgyerekes anyukát bemenni, hajléktalant annál többet. Ez így nyilván civilizált és Nyugat-Európai: a szükségvécéket a játszótérre kell tenni (mindenki tudja, hogy nem a gyerekek, hanem a hajléktalanok miatt van ott :((. Szóval esetleg egy normális fizetős WC sem ártana.

Összességében egy nagy, elkerített, árnyas, szuper játszótér lehetne a II. János Pál pápa téren, ha az azt kezelő Fővárosi Önkormányzat is úgy akarná (értsd: nem csak építené sok-sok Uniós ingyen-pénzből, hanem fenn is tartaná), a Főkert meg venné a fáradtságot és bezárná éjszakára (pár hete drogos tűt találtunk a játszótér területén (!). Kétségbeejtő. Ki szeretné, hogy ilyenbe lépjen-tenyereljen a gyermeke??

Semmi olyasmi nincs a játszótéren, amit 20 gyermek szülei ne tudnának rendbe tenni 2 hétvége alatt, 5 millió forintból. Soknak tűnik? Majd nézzük meg hány 100 millióból "hozza rendbe" az önkormányzat... Tippelek. Ha a Guttenberg téri téren 40 millióba (!) került a 2 db új játék és a 40 nm2 műfű (!), akkor ez itt elvisz vagy 240 milliót. Már most ideges vagyok, ha rá gondolok.

Mindezektől eltekintve a játszótér azért használható, sőt a legnagyobb árnyas játszóhely közel-s távol, mindenkinek ajánlom. Csak az a használt drogos tű, csak azt tudnám feledni :(

Jelige: "Tűre lépni szabad!"

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pestimami.blog.hu/api/trackback/id/tr866496167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vajdapeterutca 2014.07.10. 21:44:11

A blogot megosztottuk a kerület egy másik ismert civil blogjának fb-oldalán:

www.facebook.com/8ker.blog/posts/718236748222199

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.07.13. 12:49:44

Gyakran járok a téren és örülök, hogy megszépült, és továbbra is szépül (most éppen az Erkel színház körüli részt burkolják újra).

A posztban említett medence nem gyerekfürdőzésre készült, az egy _dísz_ medence (ez egyértelműen látszik kialakításából). Attól, hogy a környékbeli purdék fürdőzésre használják (minden nap ez megy, akár csak a Rákóczi téren), még nem lesz strand. Ezt kéne figyelembe venni!

A parkban rengeteg a kutya, a környékbeli kigyúrt "keményfiúk" pitbulljai mellett mindenféle kisebb és veszélytelenebb pincsi egyaránt. Persze, mindenki a téren sétáltatja a kutyákat szájkosár nélkül (ahogy a felújítás előtt is), a kutyafuttatókat messze elkerülik, mert nekik ezt szabad, ugye. Van parkőr is, de az nem foglalkozik ezekkel a dolgokkal.
Remélhetőleg majd megváltozik ez a helyzet is, azaz állatmentesítve lesz a park: csak 2-3 hónapig kéne mindenkit kiküldeni azonnal, hogy megszokják az új rendet.

Úgy általában látszik, hogy a tér még nincs készen, így a poszt jó néhány megállapítása talán megoldódik.

kuki123 2014.07.13. 15:17:19

"És csak a szerencsén - és nem az agyatlan tervezőn - múlt, hogy nem lett a dologból tragédia."

Nem a tervező hülye sose, a felhasználó kretén.
Jelen esetben a kretén szülő.

Sunny Days 2014.07.13. 16:31:55

hát igen, a szülő felelősségén nem mélázik a posztoló, amikor a gyerek beleesik a medencébe...

amúgy meg - a teljesség igénye nélkül - a Főkert a fáradságot vegye, ne a fáradtságot, és alighanem az említett tároló egy helyiség nem egy helység

Josefstadt: csak véletlen egybeesés, hogy a bécsi nyóckert is pont így hívják?

a legtöbb felvetés egyébként SZUPER!

Sunny Days 2014.07.13. 17:02:05

kíváncsivá tett ez a Josefstadt-ozás, szétnéztem, de nem találtam semmit, ami megerősíteni a posztoló állítását
sem a hu.wikipedia.org/wiki/Dunai_sv%C3%A1bok nem említi Józsefvárost, mint svábok lakta városrészt, sem a kerület honlapja nem ír ilyenről: jozsefvaros.hu/jozsefvaros_tortenete

szóval, kedves nennial, hogy is van ez a "hajdanán svábok lakta kultúrkerület volt ez"?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.13. 17:08:47

@bestpixel:

"a kutyafuttatókat messze elkerülik, mert nekik ezt szabad, ugye. "

Azért kerülik el, mert az apró kavics belemegy a kutya mancsának a zugaiba, és felsérti a bőrt.

Egy elfertőződött tappancs kezelése 50-60, de akár 100 ezer forint is lehet. Ki akar ennyit kifizetni, plusz kitenni a kutyáját sérülésnek, fertőzésnek, kezeléseknek egy hülye tervező miatt?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.13. 17:26:45

@bestpixel:

"A posztban említett medence nem gyerekfürdőzésre készült"

Átlag pestimaminak ezt hiába magyarázod. Nem éri fel ésszel, hogy a park az nem strand, a szökőkút meg nem babapancsoló, a kövek meg nem azért csúsznak, mert "rossz" anyagból faragták, hanem az algák miatt.

Azt meg pláne nem éri fel ésszel, hogy a szökőkút tele van hányató-fosató baktériumok milliárdjai mellett a gyerek tüdejét romboló Legionellával.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.13. 17:29:18

@polyvinyl:

Ugyanaz a kategória, mint amelyik engedi, hogy a gyerek a múzeumban a szobrokra másszon, a temetőben meg a fejfákon kapaszkodjon. És amikor megtörténik a baj, akkor persze SOHA nem a gondos anyuka a hibás.

nennial 2014.07.14. 09:11:12

@bestpixel:
senki nem állította, hogy gyerekfürdőzésre készült volna. ezért tituláltam vízmedencének. nem tudom, mi másnak lehetne nevezni, elégre mégsem szökőkút. egyébként meg ki tudja minek készült. ha megvannak Önnek az eredetei tervek, örömmel fogadnám őket és akkor mindenki megtekinthetné őket a blogon.

nennial 2014.07.14. 09:12:51

@polyvinyl:
sajnos a kutyafuttató hiányosságait azt hiszem nem a kutyátlanoknak kellene rendezni, hanem azoknak, akik felelős kutyatartónak tartják magukat. egyébként a futtatót hamarosan átalakítják, így már nem lehet kifogás! :)
süti beállítások módosítása